Hiusten värjäyskäsittelyt

1.Hius

A)Hiusvärien numerointi kertoo värin tummuusasteen ja mitä sävyjä se sisältää. Nimeä KC:n värikartan sävyt ja sijoita sävyt väriympyrään sekä kertaa vastavärit.


KC:n sävyt:
  • .1 Tuhka (sininen)
  • .2 Helmiäinen (violetti)
  • .3 Kulta (keltainen)
  • .4 Kupari (oranssi)
  • .5 Mahonki (oranssi+violetti)
  • .6 Punainen
  • .7 Tupakka (kylmä ruskea+lämmin ruskea)
  • .8 Vihreä


Värien sijoittuminen värikarttaan




Vastavärit

Vastavärit sijoittuvat vastakkaisille puolille väriympyrää. Kaikille väreille on vastavärit mutta tähän olen laittanut vain päävärien vastavärit. Yllä olevasta kuvasta näkee myös muille väreille niiden vastavärejä.

Punainen ja vihreä ovat vastavärejä.
Keltainen ja violetti ovat vastavärejä.
Sininen ja oranssi ovat vastavärejä.



B) 
Hiusten värjääminen perustuu väriympyrään. Mikä on väriopin tuntemisen merkitys hiusalan ammattilaiselle?

Kun tuntee väriopin pystyy sen mukaan määrittelemään asiakkaan hiusten värin tarkasti ja sen avulla kampaaja tietää millainen väri asiakkaan hiuksiin muodostuu kun hiukset värjätään tietyllä sävyllä. Suuret värimuutokset ovat myös helpompia tehdä kun tietää miten värit muodostuvat.


C) 
Miksi asiakkaan hiusten tummuuden analysoiminen ja määritteleminen on tärkeää ennen uuden värikäsittelyn suunnittelua? Mitä tulee huomioida asiakkaiden hiusten tummuusastetta tutkittaessa?

Tummuusaste täytyy tietää jotta voidaan suunnitella minkä tummuisia värejä käytetään 
KC:n värikartan sivu 

Esimerkiksi tästä kuvasta huomaa että samaa sävyä on saatavilla monessa eri tummuusasteessa. Jos asiakkaalla on vaikka 7 tummuiset hiukset ja hän ei halua tummempia hiuksia hänelle sekoitetaan väri 7.2 :lla. Jos asiakkaale jolla on 7 tummuiset hiukset laitetaan 9.2 :ta väristä ei tule niin hyvä. 

Hiuksen tummuus on tärkeää määritellä myös siksi että asiakkaalle voidaan kertoa mitä on mahdollista tehdä. Jos asiakkaan hiukset ovat tuummusasteeltaan 1 ei hänen ole mahdollista saada vitivalkoisia (10 tummuus) hiuksia yhdellä kertaa vaan prosessi on pitkä ja joissain tapauksissa mahdoton koska hius ei välttämättä kestä tarpeeksi käsittelyjä.

Tummuusaste pitää tietää myös siksi että tiedetään mikä hapete pitää valita.

Tummuusastetta määriteltäessä pitää myös selvittää mistä kaikesta väri koostuu eli millaisia värjäyskäsittelyjä on tehty aikaisemmin.

Tummuusasteta tutkittaessa pitä ottaa huomioon muutama asia. Ovatko hiukset tummuudeltaan samat tyvestä latvaan ja onko hiuksissa harmaita.

 Jos hiuksissa on harmaita pitää valita peittävämpi väri ainakin yhdeksi osaksi seosta eli yleensä NN sarjan väri. Mukaan voi sekoittaa myös muuta kuin NN sarjaa antamaan jonkun vivahteen. Mitä enemmän NN sarjan väriä sitä peittokykyisempi väri on kokonaisuudessaan. Tummuusastetta tarkasteltaessa määritellään myös harmausaste prosentteina.

Hiukset eivät yleensä ole tummuudeltaan tasaisia pituudesta latvaan. Mitä pidempi hius on sitä enemmän on yleensä tummuuden vaihtelua. Tyvikasvu on usein aivan eri tummuinen kuin värjätty hius joten tyveen pitää laittaa eri värimassa kuin pituuteen. Tummuusastetta määriteltäessä katsotaan tyven, pituuden ja latvan tummuus ja värit valitaan niiden mukaan. Joskus pituus ja latva ovat tarkoituksella vaikka vaaleampia ja se pitää ottaa huomioon.





2. Hiusten luonnollinen väriainen eli melaniini ja hiusten harmaantuminen

Hius muodostuu soluista jotka ovat kiinnittyneet toisiinsa. Soluja on kahta tyyppiä, suomu ja kuitusoluja. Hiussolut syntyvät karvatupen pohjalla olevan hiustyynyn pinnalla olevista "emosoluista". Niiden lisäksi hiustyynyn pinnalla on myös melanosyyttisoluja jotka valmistavat hiusten luonnollisen värin eli melaniinin.

Hiussolujen muodostuminen


Hiustyyny on muodoltaan kupera ja sen pinnalla emosoluista muodostuu suomusoluja ja kuitusoluja. Emosolujen välissä on harvakseltaan melanosyyttejä jotka muodostavat hiukseen värin melaniinin. Suomusolut muodostuvat hiustyynyn reunalla ja kuitusolut ja melanosyyttisolut hiuksen keskellä. Hiuksen pinta koostuu siis suomukerroksista ja sisäosa kuitusoluista joissa on melaniinia. Melanosyyttisolut voivat valmistaa melaniinia vain jos se pystyy vastaanottamaan verenkierrosta tyrosiiniaminohappoa. Jotta tyrosiinista voi valmistaa melaniinia melanosyyttisolun tulee myös tuottaa "apukemikaalia" eli tyrosinaasientsyymiä. Väritön tyrosiiniaminohappo muuttuu värilliseksi melaniiniksi tyrosinaasientsyymin avulla.Haaraiset melanosyyttisolut siirtävät melaniinia emosoluista jakautuviin kuitusoluihin. Jokaisen melanosyytin tumassa on geeniohje joka määrittelee minkä värisenä hius kasvaa. Geeniohje voi muuttua eri elämän vaiheissa joten hiuksen luonnollinen väri muuttuu yleensä kaikilla. On tavallisat että lapsena hiusten väri on eri kuin aikuisena ja vanhetessa osa melanosyyteistä lopettaa toimintansa jolloin hiukset harmaantuvat. Melaniinia löytyy siis vain kuitusoluista ja pintakerros on väritöntä solukkoa. 


Hiuksen rakenne


Melaniinia on kahdenlaista, rakeista (eumelaniini) ja hajanaista (feomelaniini). Rakeinen melaniini muodostuu siten että melanosyyttisolu pakkaa melaniinin rakkuloiden sisään ja siirtää ne kokonaisina kuitusoluun. Hajanainen melaniini taas tarkoittaa sitä että melaniinisolu siirtää melaniinin yksittisinä kuitusoluihin. Hajanainen melaniini levittyy kuitusoluihin erittäin pieninä molekyyleinä. Eumelaniini on kooltaan luonnollisesti isompi kuin feomelaniini koska eumelaniinissa melaniinisoluja on useita mutta feomelaniini on yksittäinen solu.  Jos hiusta tarkastellaan elektronimikroskoopilla rakeinen eumelaniini voidaan havaita mutta feomelaniinia ei pystytä havaitsemaan tarkimmillakaan menetelmillä joita on kehitetty.

Eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa. Mitä enemmän hiuksissa on sinistä valoa heijastavaa elumelaniinia ja mitä enemmän rakkuloita hius sisältää sitä tummemman ruskeat hiukset ovat. Rakeinen melaniini määrrää hiusten tummuuden. Mitä vähemmän hiuksissa on rakeista melaniinia sitä vaaleammat hiukset ovat.

Feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa. Pienet hajallaan olevat molekyylit eivät vaikuta hiusten tummuuteen vaan ne vaikuttavat jossain määrin ruskean värin sävyyn. Jos käsittelemättömät hiukset näyttävät auringonvalossa punaruskeilta hiuksissa runsaasti feomelaniinia. Punahiuksisilla feomelaniinin määrä on suurin.


Eumelaniinin siirtyminen kuitusoluun

Eumelaniinimolekyyli

Harmaantuminen on luonnollista vanhentuessa ja se johtuu siitä että melanosyyttisolut loppettavat toimintansa niiden vanhetessa. Kun melaniinin tuotanto loppuu hiukset kasvavat värittöminä. Kun valo taittuu värittömien solujen läpi näemme tällaiset hiukset valkoisina. Värittömien hiusten sekoittuessa värilisiin melaniinia sisältäviin hiuksiin  näemme valkoiset hiukset harmaan sävyisinä vaikka hius on todellisuudessa valkoinen. Harmaan sävy määräytyy värillisten hiusten värin mukaan. Useimpien ihmisten geeniperimässä on tieto joka ohjaa melanosyytit lopettamaan melaniinin tuotannon ihmisen vanhetessa. Geenit voivat kuitenkin yksilöllisesti ohjata melanosyyttisoluja lopettamaan tai vähentämään melaniinin tuotannon missä iässä tahansa.


3. Keinotekoisia väriaineita on kahdenlaisia

Valmiiksi värilliset ainesosat eli suoraväriainesosat ovat hapettumattomia väriaineita. Ne ovat valmiina sen värisiä kuin ovat joten jos aivan puhtaanvaaleaa hiusta värjää tälläisella valmisteella näkee värin lopputuloksen suoraan. Suoravärit ovat joko kemiallisesti kiinnittyviä tai sähkökemiallisesti kiinnittyviä. Sähkökemiallisesti kiinnittyvät värit saa poistettua hiuksesta mutta kemiallisesti kiinnittyviä ei saa. Seuraavassa tehtävässä on enemmän tietoa näistä kemiallisista reaktioista.


Värittömät esiväriainesosat ovat hapettuvia ja siksi ne muodostavat lopullisen värinsa vasta kun ne reagoivat hapen kanssa. Esimerkiksi kesto ja kevytvärit muodostuvat esiväriainesosista ja muodostavat lopullisen värinsä vasta vaikutusajan kuluessa. Kun esiväripigmentit ovat reagoineet hapen kanssa ne ovat ns. valmiita eikä väri enää muutu siitä. 

Hiukseen hapettuvista pigmenteistä muodostuva väri on sitä tummempi mitä useampi hiusväriainesosamolekyyli liittyy happiatomin avulla yhteen. Mitä useampi värimolekyyli taas on irrallaan toisistaan sitä vaaleampi väri muodostuu. 

Hapetteella aikaansaadut värit pystytään myös purkamaan värinpoistolla hajottamalla värimolekyylit erilleen jolloin hius vaalenee kun molekyylit eivät ole enää kiinni toisissaan. Luonnollinen hiuksen väri melaniini on myös hapettuva väriainesosa joka vaalenee niinkuin keinotekoinen pigmenttikin.



4. Suoravärjäys värjäysmenetelmänä


A)
Miten suoraväripigmentit kiinnittyvät hiukseen sähkökemiallisesti?

Osa suoraväreistä kiinnittyvät hiuksiin sähkökemiallisesti. Sähkökemiallisella värjäysmenetelmällä ei voida muutta jo hiuksessa olevaa pigmenttiä vaan väri kiinnittyy edellisten pigmenttien päälle.

Sähkökemiallisesti hiuksiin kiinnittyvistä suoraväriainesosista osa on positiivisesti varautuneita ja osa negatiivisesti. Hiuskeratiinissa on myös kumpaakin varausta omaavia soluja joten vastakkaiset varaukset kiinnittyvät toisiinsa. Ennen sähkökemiallista menetelmää hyödyntävien suoravärien käyttöä on tärkeää tutkia hiuksen rakennevauriot. Rakennevauriot lisäävät hiukset negatiivista sähkövarausta joten silloin eniten vaurioituneet hiukset vetävät puoleensa enemmän väriä kuin parempikuntoinen hius tyvessä. 

Tälläiset värit on helppo saada pois koska jo peseminen haalistaa väriä. Vesimolekyylit ja tensidejä sisälävä shampoo irrottavat varaukselliset pigmentit hiuksesta kokonaan.



B)
Millaisia kemiallisesti hiuksiin kiinnittyvät suoravärit ovat?

Kemiallisesti kiinnittyvät suoravärit ovat sellaisia että ne eivät lähde ikinä kokonaan hiuksesta. Siksi ne ovatkin ihanteellisia sellaisille jotka eivät koe tarvetta värin muuttamiselle usein. Kemiallisesti kiinnittyvä suoraväri ei vahingoita hiuksen rakennetta joten hius pysyy myös hyväkuntoisena helpommin. Kun suoraväri kiinnittyy hiukseen kemiallisesti sitä ei saa pois kuin leikkaamalla.


5. Hapettuminen ja hapetteet

A)
Missä näistä hiusten värjäyskäsittelyissä/menetelmissä tarvitaan hapetetta?
  • suoravärjäys                                            hapetetta ei käytetä
  • emäsvärinpoisto (esim. vaalennuspesu)     hapeteta käytetään
  • kevytvärjäys                                            hapetetta käytetään
  • kestovärjäys                                            hapetetta käytetään
  • vaalennus                                                hapetetta käytetään




B)
Millaisia hapetteita KC:lla on? Millaisia hapetevahvuuksia käytetään tavallisesti kestovärjäyksissä? Kuinka monta astetta vaalennat kullakin hapetteella?

KC:lla on käytettävissä 5 eri vahvuista hapetetta joita ovat 1,5%, 3%, 6%, 9% ja 12%. Hapetteen nimi on KC Oxid. Prosenttiluku ilmaisee sen kuinka paljon siitä voi vapautua happea. Hapetevahvuus riippuu siitä mitä värisarjaa käytetään.


1,5 % Käsitellyn ja huokoisen hiuksen kevytvärjäykseen.

3 % Normaalin hiuksen kevytvärjäykseen. Vaalentaa puoli astetta.

6 % Samalle tummuusasteelle tai tummemmaksi värjäämiseen. Vaalentaa 1 asteen.

9 % 1−2 asteen vaalennukseen.

12 % 2−3 asteen vaalennukseen.


KC Oxid


6. Mitä tarkoitetaan hiusten vaalenemistaulukolla (vaalennuspohja) ja miten sitä voi hyödyntää hiusten värjäämisessä?



Vaalennuspohja kertoo mitkä sävyt tulevat esille hiuksesta kun sitä aletaan vaalentamaan. Vaalennuspohjaa voi käyttää hyväksi värjäyksissä siten että tiedetään jo valmiiksi vaalennuksen jälkeen esille tuleva sävy. Jos asiakas haluaa vaaleat hiukset mutta hän ei halua että ne ovat oranssit tai kellertävät tiedetään suuntaaantavasti miten hiusta pitää jälkipigmentoida jos halutaan neutralisoida keltaisen sävyt. Taulukkoa voi käyttää myös esipigmentointiaineen valinnassa. Vaalennuspohjaa voi käyttää hyväksi myös siten että jos tummahiuksinen asiakas haluaa punaisia raitoja tai punaiset hiukset voidaan vaalentamalla hiusta saada aikaan punainen sävy tarkkailemalla koko ajan milloin hius on vaalentunut punaiselle asteelle. Ei ole järkevää vaalentaa hiusta tarpeettomasti jos sävy saadaan pelkästään vaalentamalla ja käyttämällä vielä lopuksi jotain sävyttävää tuotetta.


7. Hiuksen happivauriot

Hiukseen syntyy jatkuvasti happivaurioita ilmassa olevan hapen seurauksena ja se on aivan luonnollista eikä sitä voi estää. Tällaiset happivauriot syntyvät kuitenkin todella hitaasti. Tavallista nopeammin happea vapauttaa esimerkiksi vetyperoksidi. Vetyperoksidia käytetään monissa kampaamokäsittelyissä kuten hiustenvärjäyksessä, vaalentamisessa ja permanentissa. Nämä käsittelyt aiheuttavatkin suurimman osan hiusten hapivaurioista.  Alla olevasta taulukosta näkee kuinka paljon mikäkin käsittely aiheuttaa happivaurioita.




Pysyvä happivaurio syntyy hiuksessa siten että rikkisiltojen väliin liittyy kolme happiatomia jolloin rikkisidos katkeaa. Rakennevaurioituneesta hiuksesta tulee sähkövaraukseltaan negatiivinen. Mitä useampi rikkisidos katkeaa sitä negatiivisempi hiuksen varaus on. Happivauriot näkyvät hiuksessa kiillottomuutena, sähköisyytenä, karheutumisena, helppona takkuuntumisena, haaroittumisena ja vaikeana selvittämisenä. Rakennevaurioiden määrä voi vaihdella eri kohdissa mutta pääsääntö on se että mitä käsitellympi hius on sitä rakennevaurioituneempi se on. Hiuksen happivaurioiden selvittäminen on myös oleellinen osa asiakasanalyysiä ennen kuin aletaan värjäämään hiuksia tai tekemään muuta käsittelyä joka rasittaa hiusta lisää.


Happivaurio hiuksessa
Kun kolme happiatomia on sitoutunut rikkiatomiin syntyy pysyvä happivaurio joka näkyy yllä olevassa kuvassa. Tällöin rakennevauriota ei voi korjata.


8. Olaplex

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut olaplexistä joten pääset lukemaan siitä tästä painamalla.



9. Kotihoito vaalennuksen jälkeen

Vaalennuksen jälkeen hiukset tuntuvat usein karheilta ja huonokuntoisemmilta kuin ennen koska niihin on syntynyt vaalennuksen aikana rakennevaurioita. Vaalennuksen jälkeen kannattaa käyttää tarpeeksi hoitavia tuotteita jotta hiusta olisi helpompi käsitellä ainakin väliaikaisesti. Vaalennettu rakennevaurioitunut ja huokoinen hius tarvitsee usein erityishuomiota jotta hiusten käsiteltävyys säilyy jatkossakin.

Happivaurioita joita vaalennuksessa syntyyvoidaan nykyään ehkäistä ja estää käyttämällä vaalennuksen yhteydessä Olaplexia joka estää rikkisiltojen katkeamista ja korjaa jo tulleita vaurioita. Jos vaalennuksessa käytetään Olaplexia olisi suositeltavaa käyttää myös sen kotihoitoainetta Olaplex No. 3  joka jatkaa vielä korjaavaa vaikutusta.

                                              23

KC:n tuotteista voisi suositella Four Reasons Moisture sarjan tuotteita sekä blond sarjaa jokapäiväiseen käyttöön. Moisture Mist sisältää myös lämpösuojan joka on hyväksi vaalennetuille hiuksille jos käyttää paljon muotoiluratoja tai föönaa hiuksia. Blond sarja on kehitelty juuri vaalennetuille hiuksille.


MoistureBlond


Kosteuttavien ja rakennepaikkaavien tuotteiden lisäksi vaalennuskäsittelyn jälkeen on suositeltavaa käyttä myös jotain vaaleaa sävyä ylläpitävää tuotetta sillointällöin. KC:n valikoimasta löytyy Four Reasons Silver shampoo siihen tarkoitukseen jos haluaa yläpitää vaalean viileän sävyisenä sekä silver mist yksittäisten ongelmakohtien häivyttämiseen. Jos hiuksissa on jäljellä paljon lämpöisyyttä tätä tuotetta ei kannata käyttää koska silloin vaaleat kohdat näyttävät entistä viileämmille ja se korostaa lämpöisiä sävyjä mikä ei ole yleensä toivottua. Lämpöisen sävyisessä vaaleassa hiuksessa Silver tuotteet saavat hiukset myös vihertämään.

Silver

Vaaleille hiuksille on myös ylläpitävinä ja rakennepaikkaavina tuotteina KC:n Color Maskit ja Color Mask shampoot joista löytyy vaaleille hiuksille montaa eri sävyä jotka ylläpitävät vaaleaa väriä.

 Shampoista Platinum kylmille vaaleille ja Pearl lämpimille vaaleille.


PlatinumPearl



Color Mask hoitoaineista löytyy alta vielä useampi vaihtoehto erisävyisille vaalennetuille hiuksille. Sekoittamalla vaikka kahta tuotetta keskenään asiakas pystyy kampaajan ohjeilla ylläpitämään yksilöllistä sävyä.
Vaaleat sävyt




10. Hiusten värjäämisen työtapoja


Kirjoita tekstit seuraaviin otsikoihin. Tavoitteena paras mahdollinen väri.

1. Konsultaatio
Aluksi lähdetään liikkeelle siitä että asiakas ja kampaaja ovat ns. samalla aaltopituudella siitä millaista lopputulosta ollaan hakemassa. Kuvien katsominen on tässä vaiheessa hyvä keino selvittää millaista väri väriä asiakas haluaa. Esimerkiksi vaaleat värit ovat siitä haastavia että pienet vivahteet voivat saada aikaan halutun lopputuloksen ja on tärkeää tietää tarkalleen millainen sävy on kyseessä jotta lopputulos on oikea.2. Hiusten analysoiminen
Analyysin tekeminen on kaiken a ja o. Jos tätä vaihetta ei tee kunnolla värjäys voi mennä aivan pilalle. Jokaisen hiukset ovat yksilölliset kunnolltaan ja väriltään joten analysointi on tärkeä. Pitää miettiä mitä asiakkaan hiuksille on mahdollista tehdä esimerkiksi niiden kunnon perusteella.

3. Värin valinta
Väri valitaan siten että se täyttää asiakkaan toiveen mutta kamappajan kannattaa aina myös ehdottaa jotain vaihtoehtoa. Trendivärit eivät aina ole kaikille se edustavin vaihtoehto joten asiakkaan kanssa on hyvä miettiä millainen hiusväri toisi esiin hänen parhaimpia puoliaan.

4. Tekniikka
Valitsemalla jokaiseen työhön sopivan tekniikan saa aikaan hyvän lopputuloksen. Kaikkia värejä ei voi tehdä samalla tekniikalla. Pitää osata soveltaa tekniikoita sen mukaan millaiset hiukset asiakkaalla on. Värin määrä otettava huomioon.

5. Asenne
Asennoitumalla siihen että väristä tulee paras mahdollinen saa aikaan sen että asiakaskin uskoo kokoajan siihen että väri on hyvä ja näin asiakas on todennäköisemmin tyytyväinen kuin silloin jos kokoajan miettisi ääneen että "mitäköhän tästä oikein tulee". Mahdollisista virheistä pitää tottakai kertoa mutta ei pidä olla liian kriittinen omalle työlleen. Asiakkaan silmissä väri voi näyttää hyvälle vaikka kampaajan silmään joku vivahde voi näyttää huonolle. Jos asiakas on tyytyväinen ei kannata alkaa pohtimaan vikoja joita vain kampaajan harjaantuneella silmällä erottaa. Asiakkaan tyytyväisyys on tärkeintä.


Vaalennuspesu

 Vaalennuspesu on suhteellisen nopea tekniikka jota käytetään esimerkiksi silloin kun jo valmiiksi vaaleaa hiusta halutaan vaikka kirkastaa tai saada poistettua keltaisuutta. Vaalennuspesu vaikuttaa sekä hiuksen luonnolliseen pigmenttiin että keinoväripigmentteihin. Käytetään yleensä vain silloin kun vaalennustarve on pieni.

Resepti:

Vaalennusaine
Hapete 6%
Lämmin vesi
Shampoo tai hoitoaine

Kaikkea laitetaan saman verran eli 1/4 jokaista.

Vaalennuspesu tehdään pesupaikalla levittäen aine nokkapullolla tai sudilla riippuen esim hiusten pituudesta/paksuudesta. Aluksi levitetään aine pituuksiin ja vasta lopuksi tyveen koska tyvi vaalenee nopeammin hiuspohjan lämmön vaikutuksesta. Lyhyisiin hiuksiin aina kannattaa levittää jakauksittain ja kerralla kaikkialle koska päänahan lämpö pystyy vaikuttamaan kaikkiin kohtiin. Pitkiin ja paksuihin hiuksiin levitys kannattaa tehdä mahdollisimman pienissä osioissa jotta aine levittyy tasaisesti. Värin levittäminen kannattaa aloittaa tummimmista kohdista.

Mitään tiettyä vaikutusaikaa ei ole vaan vaalennuspesun annetaan vaikuttaa niin kauan kunnes saavutetaan haluttu lopputulos.




Milloin valitset raidoituksessa seuraavat työtavat ja välineet? Miten lopputulokset eroavat toisistaan?

  • Folioraidat
Silloin kun halutaan selkeitä palkkimaisia raitoja. Hyvä tekniikka silloin kun raitojen paikat halutaan määrittää tarkasti.


  • huppuraidat
Kun halutaan vaalentaa yleisilmettä raidoilla. Käytetään enemmän lyhyiden hiusten raidoituksessa kuin pitkien hiusten koska pitkiä hiuksia voi olla vaikea vetää hupun läpi.


  • Kampa/sivellinraidat
Kun halutaan tehdä muutama raita sinne tänne, raidat eivät ole niin selkeitä kuin foliolla tehtynä.

  • Lastaraidat
Pitkien hiusten yleisilmeen vaalentamiseen.



Mitä tarkoitetaan monivärillä/osiotekniikalla tehdyllä värjäyksellä? Mikä on hiusten osittamisen merkitys moniväreissä?

Tarkoittaa sitä että värjätessä käytetään useampia värejä. Halutaan vaikka pääliosasta vaaleampi kuin korvanpäällisistä ja niskaosasta ja otsahiuksiin laitetaan vielä raitoja. Moniväri voidaan tehdä siten että osioiden välillä on vain sävyero tai sitten toinen osa on eri tummuusasteinen. Osia voi periaatteessa olla vaikka kuinka monta ja vain mielikuvitus on rajana.

Osittamisen merkitys on tärkeä koska varsinkin jos osioiden välinen tummuusero on suuri virheet osituksessa näkyvät helposti. Osituksen voi tehdä joko oikein tarkkarajaisesti tai sitten vaikka siksak kuviona jolloin raja on häilyvämpi.



Miten arvioit värimassan määrän? Paljonko teet kestovärimassaa lyhyiden hiusten värjäykseen? Laske ainekustannus värin ja hapetteen osalta.

Värimassan määrrä arvioidaan aina tapauskohtaisesti asiakkaan hiusten pituuden ja paksuuden perusteella. mitä enemmän värjäyksiä tekee sitä paremmin oppii huomaamaan paljonko massaa tarvitsee mihinkin värjäykseen. Massaa pitää olla tarpeeksi jotta väri riittää joka pikkaan eikä se pääse kuivumaan mistään kohdasta.

Lyhyiden hiusten värjäykseen tarvitaan valmista värimassaa hiusten paksuudesta ja pituudesta riipuen n. 60-80 ml. Käytettäessä kestoväriä sekoitussuhde on 1:1. jos värimassaa tekee 80ml väriä kuluu 40ml ja hapetetta 40ml. Värin osuus hinnasta on pyöristettynä 4,5€ ja hapetteen osuus 70 snt eli ainekustannus on 5,20€ lyhyiden hiusten värjäykselle.



Värin poispesemisen tekniikat

Hiusvärin poispeseminen tapahtuu useimmiten emulgoimalla väri pois. Emulgointi tapahtuu siten että hiuksiin lisätään vettä pieni määrä kerrallaan ja väriä hierotaan pois jolloin se irtoaa paremmin kuin pelkällä huuhtelulla. Värin emulgoinnin tai huuhtelun jälkeen hiukset pestään vielä shampoolla.

Vaalennusaine huuhdellaan pois mahdollisimman vähällä hieromisella ja hankaamisella jotta hius ei veny ja rasitu lisää. Vaalennusainetta ei missään nimessä saa hieroa pois hiuspohjasta koska se ärsyttää hiuspohjaa entisestään. Hiukset pestään myös vaalennuksen jälkeen aina shampoolla.

Kun pestään moniväriä pois pitää varoa ettei hiero esimerkiksi tummaa väriä vaalennettuun kohtaan jolloin väri sekoittuisi. Peseminen kannattaa aloittaa tummimmasta osiosta ja lopettaa kaikkein vaaleimpaan. Vaaleimman osan voi myös tarvittaessa suojata vaikka foliolla jos mahdollista.



11. KC:n hiusvärien käyttöohjeet

  • Miten hapetevärit Luxima, Ultimate ja Velvety eroavat toisistaan?
Ultimate on kestovärisarja joten sen pysyvyys on pitkäaikaisin ja sillä on eniten peittokykyä. Velvety on ammoniakiton kevytväri joten se haalistuu hiuksista jättämättä selvää tyvikasvua mikä on joidenkin mielestä tärkeä asia. Velvetystä saa myös kevytkestovärin nostamalla hapetevahvuutta. Luxima on ammoniakiton kiiltosävyte sarja joka on hyvä etenkin vaalennettujen hiuksien sävyttämiseen, jos haluaa vaihtaa sävyä usein tämä on hyvä vaihtoehto. Luxima on myös taloudellinen vaihtoehto koska vain 1/3 värimassasta riittääsiitä mitä normaalisti käytetään.


  • Miksi Luximalla ei kannata tummentaa hiuksia?
Luxima on kiiltosävyte eikä sillä ole peittokykyä. Tummemmaksi värjätessä sillä saa aikaan vain haljun lopputuloksen joka kuluu nopeasti pois.


  • Milloin kannattaa valita Velvety kevytkestoväri?

Silloin kun asiakas ei halua niin selvärajaista rajaa tyvikasvussa mutta värin pitää kuitenkin olla kestävämpi kuin kevytväri. Velvety on myös silloin hyvä kestovärin tilalla jos asiakas on allerginen ammoniakille koska velvety on ammoniakiton mutta ultimate sisältää vähän ammoniakkia.

  • Miten Velvetystä tehdään kevytkestoväri?
Käyttämällä isompaa hapetevahvuutta eli valitaan 3% hapete. Sekoitus suhde on silloin 1:1 ja vaikutusaika on pidempi.


  • Milloin valitset Ultimate kestovärin?
Kun asiakas haluaa värin kestävän pitkään ja olevan pitkään peittävämpi. Voimakkaat värimuutokset ja harmaiden peitto.


  • Mitä eroa on 900 ja 12 vaalennussarjoilla?
900 sarjalla saa aikaan pehmeämmän näköisen lopputuloksen ja sillä on enemmän peittokykyä, pohja pysyy myös tasaisempana. 12-sarjan vaalennusteho on voimakkaampi. 12-sarjan vaalennusväreissä on vaalennustehon lisäksi vain esimerkiksi tuhkapigmenttiä (12.1) mutta 900- sarja vaalennusväreissä on vaalennustehon javäripigmentin lisäksi myös perusväripigmenttiä joka tuo värille peittokykyä.


  • Mikä on Luxima Men värisarjan vaikutusaika?
Vaikutusaika on vain 5 min ja ajan kanssa on oltava tarkkana koska muuten väri alkaa tummumaan liikkaa. Levitetään pesupaikalla nopeutensa takia.


  • Milloin käytetään N- ja NN- sarjaa?
N-sarjaa kannattaa käyttää silloin kun halutaan luonnollinen lopputulos, sekaan kannattaa kuitenkin laittaa jotain muutakin sävyä. NN- sarja sisältää enemmän perusväripigmenttiä kuin N- sarja joten NN-sarja sopii intensiivisen värin luomiseen ja etenkin harmaiden peitossa se on erittäin hyvä sarja koska sillä on peittokykyä.


  • Mitä R kertoo värinumeroinnissa?
Velvetyn valikoimassa on R sarja eli punaisista väreistä koostuva sarja. R tarkoittaa siis värinumeroinnissa sitä että väri sisältää punaista pigmenttiä ja että väri on kestoväri tai kevytväri/kevytkestoväri.


  • Milloin ja miten käytät Mixer värejä?
Hapettuviin pigmentteihin perustuva sekoiteväri. Voidaan käyttää yksittäin tai sekoittaa Ultimaten tai Velvetyn kanssa. Mixer värillä voi sävyttää myös vaalennettua hiusta. Sopii käytettäväksi esim. kun halutaan kevyt vivahde ilman voimakasta tyvikasvua.


  • Miten lämpökoneen käyttö vaikuttaa värjäykseen ja vaikutusaikaan?
Lämpökoneen käyttö puolittaa vaikutusajat ja näin nopeuttaa värjäyksen työaikaa.




12. Työturvallisuus hiusten värjäämisessä ja allergiat 

Kun värjää hiuksia on tärkeää suojautua oikein sekä suojata myös asiakas. Kumihanskojen käyttö on välttämätönttä kun on kosketuksessa värien kanssajotta väreille ei altistu, kumihanskoja pitää myös vaihtaa välillä. Jos väriä joutuu iholle se kannattaa pestä pois heti. Värien kestävän esiliinan käyttö on myös suositeltavaa jotta väri ei imeydy vaatteisiin ja niistä iholle. Kun värejä sekoittaa kannattaa käyttää kohdeimuria tai vetokaappia mikäli sellainen on työpaikalla. Ilmanvaihdon toimivuus on myös hyväksi koska värjätessä haju voi alkaa ärsyttämään pidemmänpäälle hengitysteitä. Asiakas pitää myös suojata vähintään kapalla ettei väriä pääse iholle. Aina ennen värjäyskäsittelyjen aloittamista asiakkaalta pitää tiedustella onko hänelle tullut allergisia reagtioita värjäyksen aikana tai sen jälkeen. Jos asikkaala on ollut allerginen reaktioi väreistä hiuksia ei saa värjätä koska kun asiakas taas altistuu voi allerginen reaktio olla entistä voimakkaampi.


Mitä pitää ottaa huomioon kun värjäät hiuksia ja asiakkaalla on musta "hennatatuointi"?

Silloin asiakas on altistunut pitkäaikaisesti PPD:lle jota on ns hennatatuoinneissa ja myöskin hiusväreissä. Asiakkaalla on silloin suurempi todennäköisyys saada allerginen reaktio hiusväristä jossa on PPD:tä. 


Hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille

Varoituksen tarkoitus on suojella altistamasta nuoria voimakkaille kemikaaleille nuoresta iästä lähtien. Alle 16-vuotiaalla pitää olla pääsääntöisessti suostumus vanhemmalta hiustenvärjäykseen ja vanhemmalle pitää kertoa värjäyksen riskeistä. Kampaaja ei kuitenkaan ole velvollinen värjäämään alle 16-vuotiaan hiuksia vaikka hänellä olisikin vanhemman suostumus koska kampaaja on vastuussa jos sattuu allerginen reagtio vaikka olisikin ollut vanhemman suostumus värjäykseen.


13. INCI-tehtävä


Ultimate 7N

AQUA, liuotin
CETYL ALCOHOL, hajua tai makua peittävä aine, pehmentävä aine, emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, opalisoiva aine, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
PROPYLENE GLYCOL, ihoa hoitava aine, humektantti, liuotin, viskositeetinsäätäjä
CETEARETH-25, puhdistava aine, emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
STEARIC ACID, puhdistava aine, emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
 STEARYL ALCOHOL, hajua tai makua peittävä aine, pehmentävä aine, emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, opalisoiva aine, rasvatasapainoa ylläpitävä aine, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
AMMONIA, hajua tai makua peittävä aine, puskuroiva aine
MYRISTYL ALCOHOL, ihoa hoitava aine, pehmentävä aine, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, viskositeetinsäätäjä
POLYQUATERNIUM-6, kalvonmuodostaja, antistaattinen aine
COCAMIDE MEA, emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
ORYZA SATIVA EXTRACT, ihoa hoitava aine, hiuksia hoitava aine, hankaava aine, absorboiva aine, ominaistiheyttä säätelevä aine
MALVA SYLVESTRIS EXTRACT, ihoa hoitava aine, supistava aine, pehmentävä aine, silottava aine, rauhoittava aine
ACHILLEA MILLEFOLIUM EXTRACT, ihoa hoitava aine, hajua tai makua peittävä aine, ihoa piristävä aine, hilsettä vähentävä aine, puhdistava aine, virkistävä aine, rauhoittava aine
ASCORBIC ACID, ihoa hoitava aine, hajua tai makua peittävä aine, antioksidantti, puskuroiva aine
DIMETHICONE, ihoa hoitava aine, ihoa suojaava aine, vaahdonestoaine, pehmentävä aine
EDTA, kelatoiva aine
SODIUM HYDROSULFITE, pelkistävä aine, viskositeetinsäätäjä
SODIUM SULFITE, hiuksia kihartava tai suoristava aine, säilöntäaine
PARFUM, hajuste, hajua tai makua peittävä aine, deodoroiva aine 

P-PHENYLENEDIAMINE, hiuksia värjäävä aine
2-AMINO-4-HYDROXYETHYLAMINOANISOLE SULFATE, hiuksia värjäävä aine
RESORCINOL, hajua tai makua peittävä aine, hiuksia värjäävä aine
2-METHYLRESORCINOL, hiuksia värjäävä aine
P-AMINOPHENOL, hiuksia värjäävä aine
N-PHENYL-P-PHENYLENEDIAMINE SULFATE, hiuksia värjäävä aine
LINALOOL, hajuste, deodoroiva aine  

CONTAINS 1,2,3



Velvety 7N

AQUA, liuotin
CETEARYL ALCOHOL, hajua tai makua peittävä aine, pehmentävä aine, emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, opalisoiva aine, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä 
PROPYLENE GLYCOL,  ihoa hoitava aine, humektantti, liuotin, viskositeetinsäätäjä
CETEARETH-25, puhdistava aine, emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
ETHANOLAMINE, puskuroiva aine
COCAMIDE MEA, emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä 
CETETH-2, emulgaattori
POLYQUATERNIUM-6, kalvonmuodostaja, antistaattinen aine

PALMITIC ACID, pehmentävä aine, emulgaattori
ASCORBIC ACID, ihoa hoitava aine, hajua tai makua peittävä aine, antioksidantti, puskuroiva aine
DIMETHICONE,ihoa hoitava aine, ihoa suojaava aine, vaahdonestoaine, pehmentävä aine 
EDTA,kelatoiva aine
SODIUM HYDROSULFITE, pelkistävä aine, viskositeetinsäätäjä
SODIUM SULFITE, hiuksia kihartava tai suoristava aine, säilöntäaine
P-PHENYLENEDIAMINE, 
hiuksia värjäävä aine
4-CHLORORESORCINOL, hiuksia värjäävä aine
2-AMINO-4-HYDROXYETHYLAMINOANISOLE SULFATE, hiuksia värjäävä aine
2-METHYLRESORCINOL, 
hiuksia värjäävä aine
P-AMINOPHENOL, hiuksia värjäävä aine
Contains 2


Ultimaten ja Velvetyn 7N värit eivät eroa koostumukseltaan kovinkaan paljoa. Ultimatessa on enemmän ainesosia kuin Velvetyssä ja Velvetyssä on muutamia ainesosia joita ei ole Ultimatessa. Ultimatesakin on ainesosia joita ei ole Velvetyssä. Tummensin inci luetteloista ne ainesosat mitä toisessa tuotteessa ei ole. Velvetyssä ei siis ole lisättyjä hajustetita kun taas Ultimatessa niitä on. Ultimatessa on enemmän ihoa hoitavia aineita. Hiuksia värjäävät aineet ovat lähes samoja kummassakin mutta Ultimatessa on lisäksi kaksi erilaista hiuksia värjäävää ainetta ja Velvetyssä yksi erilainen hiuksia värjäävä aine. Velvetyssä osa emulgaattoreista on erilaisia. Ultimate sisältää ammoniakkia ja Velvety sisältää etanolamiinia.

Ammoniakki on yleisimmin käytetty emäs värituotteissa mutta se on nykyän usein korvattu toisella emäksellä joka on etanolamiini. Ammoniakki voi aiheuttaa ihoärsytystä mutta etanolamiini on todettu allergiaa aiheuttavaksi ainesosaksi. Usein ajatellaan että ammoniakki on vaaraksi hiusväreissä mutta tosiasiassa se voikin olla turvallisempi vaihtoehto käyttää kuin joku muu emäs millä ammoniakki on korvattu. Ammoniakki ja etanolamiini toimivat väreissäsamalla tavalla joten värjäyksen kannalta ei ole oleellista kumpaa emäspuskuriainetta käytetään. Happiatomi irtoaa jokatapauksessa tehokkaasti kunhan Ph-arvo on emäksinen.









Lähteet:

Väriä ja kiharaa(Kara, Oksaharju, Oksman)
KC:n materiaalit
http://www.kcprofessional.fi/ammattilaiset/kc_professional_tekniikkatuotteet/muut_tekniikkatuotteet/kc_oxid.html
http://www.kcprofessional.fi/ammattilaiset/kc_professional_tekniikkatuotteet/varjays.html.html
http://www.kcprofessional.fi/ammattilaiset/kc_professional_tekniikkatuotteet/muut_tekniikkatuotteet.html.html
http://www.kcprofessional.fi/four_reasons.html
http://www.kcprofessional.fi/color_mask.html
http://www.kcprofessional.fi/color_mask_shampoo.html





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti