keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Permanenttin työjärjestys



1. Asiakkaan vastaanottaminen
Permanentin tekeminen alkaa sillä että asiakas otetaan vastaan ja ohjataan omalle paikalleen.

2. Asiakasanalyysi
Analyysin tekeminen on yksi tärkeimmistä vaiheista sillä jos sitä ei tee kunnolla koko työ voi mennä pilalle. Analyysissä selvitetään aikaisemmat käsittelyt joita hiuksille on tehty ja sen perusteella valitaan oikea rullakoko sekä käytettävän aineen vahvuus. Analyysiä tehdessä päätetään myös rullaustekniikka. Asiakkaan toiveita kuunnellen valitaan sopivat menetelmät jotta päästään haluttuun lopputulokseen.3. Hiusten peseminen
Ennen rullauksen aloittamista hiukset pestään mielellään syväpuhdistavalla shampoolla tai jos sellaista ei ole käytetään jotain perus shampoota jossa olisi kuitenkin mahdollisimman vähän hoitavia ainesosia. Syväpuhdistavaa shampoota käytetään jotta hiujksessa olisi mahdollisimman vähän jäämiä liasta tai muotoilutuotteista yms. koska ne voivat vaikuttaa permanentin onnistumiseen. Hiukset pyyhekuivataan mutta hiukset saavat jäädä suhteellisen märiksi rullausta varten.

4. Ositus
Ennen rullauksen aloittamista hiukset kannattaa ositella mahdollisimman hyvin jotta hiukset saadaan asettumaan oikein eikä rullausvaiheessa jää koloja joihin rullia ei saa laitettua. Ositus tehdään valitun rullaustekniikan perusteella. Eri rullaustekniikoita ovat mm. klassinen rullaus, tiiliskivirullaus ja viuhkarullaus.

5. Rullaaminen
Rullaaminen aloitetaan yleensä edestä riippuen valitusta rullaustekniikasta. Rullauksessa tarvitsee piikkikamman, valitun kokoiset permanenttirullat, latvapapereita ja piikkejä. Hiukset rullataan rullille osio kerrallaan, osio on aina valitun rullan kokoinen. Aluksi otetaan osio ja kammataan se suoraksi hiuspohjasta n. 90 asteen kulmaan hiuspohjasta, osiosta pidetään kiinni hiusten latvoista ja latvaan laitetaan latvapaperi. Sitten permanenttirulla rullataan niin että latva ei jää taitoksille, piikkikamman piikillä on hyvä suoristaa latva rullalle. Rullat voi kiinnittää niitä rullatessaan piikeillä toisiinsa mutta se ei ole pakollista jos rullat ovat tarpeeksi napakat ja pysyvät hyvin paikoillaan.
Rulla rullataan yleensä siten että siitä tulee normaalijännitteinen, eli hiukset ovavt rullalla mahdollisimman lähellä niiden kasukohtaa. Rulla voi olla myös ylijännitteinen jolloin rulla asettuu osion etupuolelle tai sitten rulla voi olla alijännitteinen jolloin rulla on osion takana. Hyvin rullattuna hius on tasaisen jämäkästi rullan ympärillä ja latva on suorassa. Hiusten kosteudesta huolehtiminen on tärkeää rullauksen aikana jotta permanentista tulee tasainen. Hiuksia ja rullia jotka ovat päässä kannattaakin välillä suihkutella suihkupullolla.

6. Permanenttiaineen levitys
Valittu permanenttiaine levitetään asiakkaan istuessa penkissä rulla kerrallaan niskasta aloittaen edeten rulla kerralla eteenpäin. Rullat kastellaan permanenttiaineella kahteen kertaan jotta permanenttiainetta on varmasti joka kohdassa ja hiukset ovat tasaisen kosteat. Kun permanenttiainetta levitetään on tärkeää huolehtia asiakkaan suojauksesta jotta ainetta ei valu esimerkiksi kasvoille tai niskaan. Vanulla on hyvä suojata kiertämällä sitä hiusrajoille ja antamalla asiakkaalle oma tuppo valumisen varalta.
Kun permanenttiaine on levitetty asiakkaalle laitetaan permanenttihuppu päähän tehostamaan aineen vaikutusta, päänahan lämpö vaikuttaa hupun alla paremmin kuin ilman huppua. Hupun sijasta voi käyttää vaikka kelmua. Kun aine on levitetty katsotaan tarkasti kellonaika sillä permanenttia tehtäessä vaikutusajat ovat todella tärkeitä. Aineesta riippuen vaikutusaika on yleensä 10-20 minuuttia. Kun minimi vaikutusaika on kulunut katsotaan koekihara avaamalla varovasti yhtä rullaa. Jos kihara ei ole valmis vaikutusaikaa voidaan jatkaa ylittämättä kkuitenkaan maksimivaikutusaikaa. Jos hiukset ovat imeneet vaikutusajalla kaiken permanenttiaineen itseensä voidaan joskus lisätä rullille permanenttiainetta muutamaksi minuutiksi ennen huuhtelua. Permanenttiainetta levittäessä suojahanskojen käyttö on suositeltavaa.

7. Välihuuhtelu ja kuivaus
Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan pesupaikalla erittäin hyvin. Rullia ei avata vielä tässä vaiheessa. Lyhyitä hiuksia kannattaa huuhdella n.5min, pitkiä n.10min ja erikoispitkiä n.15 min. Huuhtelu on tärkeää koska kun kiinnitysaine levitetään hiuksissa ei saa olla ollenkaan permanenttiainetta tai hiukset alkavat kuumentua. Huolellisen huuhtelun jälkeen hiukset pitää myös kuivata erittäin hyvin, aluksi pyyhkeellä ja lopuksi vielä käsipaperilla painelemalla varovasti. Rullien pitää pysyä vielä tiukasti päässä koska vasta kiinnitysaine saa kiharoista pysyvät. jos rullat eivät meinaa pysyä paikoillaan voi käyttää hiusverkkoa rullien paikallaan pitämisessä.

8. Kiinnitys
Kiinnitysaine levitetään hiuksiin pesupaikalla varovasti painelemalla sienellä rullien päältä. Kun kiinnitysainetta on joka kohdassa sen annetaan vaikuttaa 5 min. Seuraavaksi rullat poistetaan vetämättä kiharaa suoraksi ja levitetään loput kiinnitysaineesta latvoihin painellen ja puristellen hiusta. Kiinnitysaineen annetaan vaikuttaa vielä 5 min ennen huuhtelua. Kiinnitysainetta levitettäessä suojahanskojen käyttö on myös suositeltavaa.

9. Hoitoaineen levitys
Huuhtelun jälkeen hiuksia ei enää pestä paitsi jos permanenttiaineen haju häiritsee asiakasta paljon. Peseminen ei ole välttämätöntä eikä sitä yleensä tehdäkkään permanentin jälkeen. Hoitoaineena käytetään kiharoille hiuksille tarkoitettua hoiotoainetta tai permanenttihoitoainetta.

10. Kuivaus
Hiuksia ei kuivattaessa kannata suoristaa koska kihara ei ole vielä täysin asettunut joten kuivatus on tehtävä myös varoen. Kuivattaessa voi käyttää esimerkiksi harvapiikkistä tuneliharjaa tai pyöröharjaa. 

11. Asiakkaan ohjaus
Permanentin tekemisen jälkeen asiakasta kannattaa vielä ohjeistaa siinä että hiuksia ei saa kastella yhteen vuorokauteen ollenkaan jotta permanentti ehtii asettua kunnolla eivätkä hiukset suoristu heti. Asiakkaalle kannattaa mös kertoa kauanko permanentti kestää, rullakoosta ja hiuksista riippuen n. 1-6 kk. Asiakkaale voi myös suositella permanenttihiuksille tarkoitettuja tuotteita kotikäyttöön.


Klassinen rullaus







Rullaus aloitetaan edestä päälaelta edeten niskaan asti. Seuraavaksi osio jommaltakummalta takaraivolta ja viimeiseksi ohimon osio. Sivut tehdään puoli kerrallaan.





Asiakas suojattuna vanulla ennen permanenttiaineen levitystä ja asiakas permanenttihuppu päässä.








Järjestimme koulussa pienen rullauskilpailun, kuusi parasta palkittiin ja minä voitin yhden palkinnoista rullauksellani. Palkintona oli muotovaahto ja kynsiviila. Olemme harjoitelleet permanentin tekemistä vajaat kaksi viikkoa ja tämä rullaus oli minun toinen kokonainen klassisella rullaustyylillä tehty rullaus.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti