tiistai 15. syyskuuta 2015

Hiustenpesu

Yleistä

Hiustenpesu on hiusten hoitokäsittelyistä yleisin ja se liittyy useisiin muihin käsittelyihin. Hiustenpesu ja hoitotuotteet valitaan asiakaskohtaisesti useista vaihtoehdoista. Hiustenpesun tarkoitus on puhdistaa hiukset ja hiuspohja siten että ne eivät vahingoitu. Hiustenpesu parantaa myös hiusten käsiteltävyyttä kun pesussa ja hoidossa käytetään oikeanlaisia tuotteita.

Hiustenpesu koostuu viidestä elementistä:

1. Pesuaine poistaa likaa ja lisää veden kostutuskykyä vähentämällä veden pintäjännitystä.
2. Pesutuotteilla tehostetaan lian irtoamista.
3. Vesi toimii liuottimena ja kuljettaa lian pois.
4. Hoitoaine parantaa hiusten ulkonäköä ja kammattavuutta.
5. Hierontaotteilla tehostetaan tuotteiden imeytymistä ja saadaan aikaan mielihyvän tunnetta.

Raaka-aineet

Shampoon peruskoostumus:

1. Puhdistus- ja hoitotehoon vaikuttavat ainesosat
-liuotin
-pesevät ainesosat
-hoitavat ainesosat

2. Teknisiin ominaisuuksiin vaikuttavat ainesosat
-kiiltoa antavat ainesosat
-sakeuttamisaineet
-vaahdon stabilointiaineet
-tuotteen ulkonäköä parantavat ainesosat
-säilöntäaineet
-hajusteet
-väriaineet

Tuotteen koostumus vaikuttaa sen puhdistus ja hototehoon merkittävästi. Suurin pesuaineen ainesosa on vesi eli INCI nimeltään agua. Veden tehtävä on toimia liuottimena mihin muut ainesosat sekoitetaan. Toiseksi suurimman ainesosan muodostavat erilaiset tensidit joita on neljänlaisia: anionisia, kationisia, amfoteerisiä ja ionittomia. Eri tensideillä on erilaiset toimintaperiaatteet mutta kaikki tensidit muodostuvat rasvaliukoisesta hiilivetyhännästä ja vesiliukoisesta päästä.

Shampoissa käytetään yleiseti anoinisia tensidejä koska niiden rasvaliukoinen häntä ympäröi hiuksessa olevaa rasvalikaa ja vesiliukoinen pää, joka on varaukseltaan positiivinen, kuljettaa lian pois veden mukana. Kationiset tensidit taas ovat yleisesti käytettyjä hoitavissa tuotteissa koska niiden vesiliukoisen pään varaus on positiivinen jonka vuoksi se kiinnittyy hiuksen negatiivisesti varautuneeseen pintaan. Amfoteeriset tensidit ovat käytettyjä siitä syystä että ne ovat pesuteholtansa miedompia kuin esimerkiksi anioniset tensidit. Amfoteeristen tensidien vesiliukoinen pää saattaa olla joko positiivinen tai negatiivinen joten se reagoi eri ympäristöissä eri tavoilla. Happamassa ympäristössä varaus on positiivinen ja alkaalisessa ympäristössä varaus on negatiivinen. Amfoeteerisiä tensidejä käytetään muiden tensidien toiminnan täydentäjinä sen muuntautuvan ominaisuuden takia. Ionittoman tensidin vesiliukoinen osa on kokonaan varaukseton ja sitä käytetään useimmiten emulgaattorina. Emulgaattori sekoitaa veden ja hoitavat ainesosat keskenään.

Esivalmistelut

Ennen asiakkaan vastaanottamista hiustenpesuun on hyvä valmistella asoita siten että pesun voi aloittaa jouhevasti ja kaikki työvälineet ovat lähellä työpistettä. Hiustenpesuun littyviä työvälineitä joita tarvitaan ovat selvityskampa, niskapaperi, kappa, fööni, harja, analyysikaavake ja kynä. Kun työpiste on valmisteltu etukäteen asiakkaan voi kutsua paikalleen ja ohjata hänet tuoliin jossa asiakas suojataan niskapaperilla ja kapalla. Asiakkaan saapuessa tuoliin on hyvä tarkistaa myös tuolin korkeus jotta työskentely tapahtuu mahdollisimman ergonomisesti. Joissain asiakastuolleissa on myös säätövaraa joten asiakkaalta on hyvä tarkistaa että tuolin asento on hänelle oikea.
Kun asiakas ja työntekijä ovat valmiita aloitetaan asiakkaan hiusten selvitys, samalla myös analysoidaan hiuksen ja hiuspohjan kuntoa ja kerrotaan niistä myös asiakkaalle. Asiakkaan on tärkeää saada tietää miltä hänen hiuksensa ja hiuspohjansa vaikuttavat ammattilaisen näkökulmasta sillä monet eivät tutki esimerkiksi hiuspohjaansa itse. Kun hiuslaatu ja päänahan kunto on selvitetty tehdään asiakasanalyysi ja valitaan käytettävät tuotteet.

Tekninen suoritus

Asiakas ohjataan aluksi omalle pesupaikalleen ja säädetään tuoli ja allas hänelle sopivaan asentoon mutta kuitenkin niin että pää on takakenossa. Tuotteet joita käytetään otetaan myös heti aluksi käden ulottuville. Pesu aloitetaan kostuttamalla asiakkaan hiukset jotta shampoon levitys onnistuu hyvin. Veden lämpötila pitää tarkistaa ensin itse vaikka omaa kättä vasten jotta vesi ei ole liian kuumaa tai kylmää. Asiakkaalta kannattaa myös kysyä pitääkö hän lämpimästä vai kylmästä vedestä hiuksia pestäessä. Hiukset kastellaan kauttaaltaan siten että suojataan toisella kädellä asiakkaan kasvoja ja korvia veden valumiselta. Kun hiukset on kasteltu kokonaan levitetään shampoo oman käden kautta hiuksiin. Shampoon voi joko levittää normaalisti hiuksiin tai tehdä sen hieromalla samalla. Kun asiakkaan päätä hierotaan pitäisi olla kokoajan kosketuksissa asiakkaan päähän, molempia käsiä ei saa irrottaa yhtä aikaisesti. Hierontaotteita on monenlaisia ja jokainen voi yhdistellä niitä haluamallaan tavalla sopivaksi kokonaisuudeksi riippuen tilanteesta. Erilaisia hierontaotteita ovat mm. sivelyote ja kitkaote. Kun sampoo on levitetty hiuksiin tasaisesti sen voi huuhdella pois. Kun aloittaa huuhtelun on muistettava taas tarkistaa veden lämpötila ja oltava huolellinen asiakkaan kasvojen suojaamisessa roiskeilta. Shampoon huuhtelemisessa on oltava tarkka ettei shampoota jää päähän sillä se voi joissain tapauksissa aiheuttaa ärtymystä päänahassa. Pesun jälkeen hiuksiin tehdään yleensä myös hoitokäsittely jonka jälkeen hiuksiin tehdään jatkotyöt esim. kuivaus, leikkaus tai kampaus.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti