torstai 31. maaliskuuta 2016

Värioppi tehtäviä

Mitä valo on?

Valo on auringosta peräisin olevaa säteilyä. Valo etenee aaltoliikkeisenä sähkömagneettisena säteilynä.



Spektri ja väri

Spektri tarkoittaa valon jakautumista eri väreihin. Valon spektin näkee esimerkiksi sateenkaaressa.
Väri on valon aiheuttama näköaistimus jonka silmä ja muu näköjärjestelmä aistii valon säteilystä. Valo on värien kokemisen ehdoton edellytys sillä ilman sitä värejä ei voi nähdä. 


Miten näköaistimus syntyy?

Silmän aistinsolut aistivat valon ja tieto kulkeutuu silmästä aivoihin jossa lopullinen näköaistimus syntyy. Verkkokalvolle muodostunut kuva aistitaan aivoissa.


Mitä tarkoitetaan väriaistilla ja mitä on värisokeus?

Väriaisti tarkoittaa sitä miten silmä tulkitsee eri aallonpituuksien aiheuttamat aistimuserot. Silmässä olevat tappisolut aistivat siis erilaisia aallonpituuksia ja sillä tavoin aistimme erilaiset värit.

Värisokeus tarkoittaa sitä että ihminen ei pysty aistimaan värejä tai pystyy aistimaan vain osan väreistä. Värisokeutta ilmenee n.8% miehistä ja 0,5% naisista. Värisokeus on perinnöllistä eikä sitä voi parantaa. Yleisin värisokeuden muoto on punavihersokeus.


Erilaisten värien kokeminen ja valon etenemisvaihtoehtoja


Hiusten väri koetaan erilaisena silloin kun hiukset ovat suorat ja kun hiukset ovat pörrössä. Kun valo osuu hiuksiin jotka kulkevat suorassa tai samansuuntaisesti hiukset näyttävät kiiltävämmiltä ja parempi kuntoisilta.








Tummat värit luovat kampauksissa syvyyttä valon osuessa niihin ja vaaleat värit luovat nostetta. Kihara ja suora hius luovat kampauksissa erilaisen vaikutelman. Kiharassa hiuksessa valo etenee eri tavalla kuin suorassa tai jos vierekkäin on letitettyä hiusta ja suoraa hiusta valo saa erilaiset pinnat erottumaan paremmin.




Värioipillisia käsitteitä


  • pigmentti (hiusten luonnon- ja keinopigmentti)
Hiuksen luonnollinen pigmentti syntyy hiustupessa. Melanosyyttisolut valmistavat meleniinia eli hiuksen luonnollista pigmenttiä. Melaniinia on kahdenlaista, eumelaniinia joka on rakeista ja feomelaniinia joka on todella pientä. 
  • sävy
Hiuksen luonnollinen sävy riippuu feomelaniinin määrästä. Sävy kertoo hiuksen värin. Sävy ilmoitetaan värikoodissa toisena. Esim 7.45 värikoodissa pisteen jälkeinen numero 4 ilmoittaa sävyn.
  • vivahde
Vivahde on pienempi kuin sävy joka on vallitseva väri. Vivahde näkyy hiuksissa esimerkiksi valon vaikutuksesta. Vivahde ilmoitetaan värikoodissaviimeisenä. Esim. 7.45 värikoodissa toinen numero pisteen jälkeen eli numero 5 ilmoittaa vivahteen.
  • tummuusaste 
Hiuksen luonnollinen tummuusaste riippuu eumelaniinin määrästä. Tummuusaste kertoo hiuksen tummuuden ja se ilmoitetaan numeroin 1-10. Numero 10 tarkoittaa vaaleinta väriä ja numero 1 tumminta väriä. Tummuusaste ilmoitetaan värikoodissa ensimmäisenä. Esim. 7.45 värikoodissa ensimmäinen numero eli 7 tarkoittaa tummuusastetta.


Erilaisia hiusvärejä



  • Kylmät värit




  • lämpimät värit




  • pastellivärit




  • neutraalit värit



  • murretut värit 
Värejä jotka on saatu aikaan sekoittamalla siihen sen vastaväriä tai mustaa






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti