lauantai 12. marraskuuta 2016

Ruokavalion vaikutus hiuksiin

Ravintoaineet


Ravintoaineet ovat elimistön tarvitsemia aineita joita saadaan ruuasta. Ihminen tarvitsee on noin 50 erilaista ravintoainetta ja ne jaetaan neljään eri ryhmään. Rasvat, hiilihydraatit, proteiinit ja vitamiinit/mineraalit ovat ne neljä ryhmää. Rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit ovat energiaravintoaineita ja vitamiinit ja kivennäisaineet ovat suojaravintoaineita. Hiilihydraatit ovat käyttöenergiaa, proteiinit rakennusaineita ja rasvat varastoenergiaa.

Rasvat:

Rasvat ovat elimistön energianlähteitä ja sisältävät erilaisia rasvahappoja ja rasvaliukoisiavitamiineja kuten A,E,D ja K vitamiineja. Rasvat jaetaan tyydyttymättömiin ja tyydyttyneisiin rasvoihin.

Hiilihydraatit:

Hiilihydraatit tuottavat energiaa elimistön tarpeisiin ja ovat tärkein energianlähde. Ne jaetaan kolmeen eri ryhmään niiden ravintomerkityksen perusteella: sokerit, tärkkelkset ja kuituaineet.

Proteiinit:

Proteiinit ovat välttämättömiä yhdisteitä ihmiselle ja niitä tarvitaan kudosten kasvamiseen ja uudistumiseen. Elimistön entsyymit ja hormoonit tarvtsevat proteiineja niiden raaka-aineiksi.

Vitamiinit, kivennäisaineet:

Vitamiinit mahdollistavat eri ravintoaineiden imeytymisen ja aineenvaihdunnan toimimisen. Vitamiinit jaetaan vesiliukoisiin ja rasvaliukoisiin vitamiineihin. useimpia vitamiineja on saatava ravinnosta tarvittavia määriä jotta elimistö toimii oikein, vitamiinien vähäisestä saamisesta seuraa puutostila. Kiennäisaineet ovat sellaisia alkuaineita joita elimisössä on runsaasti. Kivennäisaineita ovat mm. kalsium, kalium, magnesium, rauta, jodi, sinkki, seleeni ja fluori.


Ravinnon vaikutus hiuksiin


Hiusten kuntoon ravinnolla on vain vähän vaikutusta mutta terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla josta saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita voi vaikuttaa siihen että hiukset kasvavat normaalisti. Hiusten paksuus ja määrä sekä kasvu riippuvat suurimmaksi osaksi perintötekijöistä joten ruokavaliolla ei suurta vaikutusta ole näiden syiden vuoksi. Jotkin vitamiinien ja kivennäisaineiden puutostilat voivat vaikuttaa hiuksien kasvuun. Hiusten kasvuun vaikuttaa kuitenkin moni ravintoaine yhdessä joten yhden ravintoaineen puutos ei vaikuta merkittävästi.

Hiukset ovat 97% proteiinia joten hius tarvitsee kasvaakseen aminohappoja ja rikkiä. Vitamiinien puutos kuten B-vitamiinien puutos vaikuttaa hiusten lähtöön ja kasvuun, C-vitamiinin puutos taas vaikuttaa hiusten haaroittumiseen ja katkeiluun ja A-vitamiinien puutos hiusten kuivuuteen ja lähtöön.

Kivennäisaineista hiusten kuntoon vaikuttaa suorasti kupari, rauta ja sinkki. Kupari vaikuttaa hiuksen pigmentin muodostumiseen, raudan puute vaikuttaa hiusten katkeiluun ja sinkin puutos aiheuttaa hiustenlähtöä ja pälvikaljua.


Alla lista aineista joiden puutostila vaikuttaa hiuksiin:

Hiustenlähtö ja hidas hiusten kasvu: foolihappo, B12, biotiini, B6, pantoteenihappo, Avitamiini, kupari, magnesium, sinkki
Katkeilevat hiukset: C-vitamiini, rauta, pii, rikki
Kuivat ja elottomat hiukset: rasvahapot, magnesium, A-vitamiini







Lähteet:

http://www.tohtori.fi/?page=7381781&id=5173113
http://www.kauneusjaterveys.fi/kauneus-tyyli/hiukset-kynnet/ohuen-tukan-tuska-asiantuntijat-auttavat
http://www.ekokampaamo-oranssi.com/images/LOPPUTYO.pdf



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti