maanantai 4. huhtikuuta 2016

Kampaajan työergonomia

Pesupaikan ergonomia

Pesupaikalla työskenneltäessä pitää muistaa pitää ryhdikäs asento. Pesupaikkaan voi joko nojata ns. mäkihyppääjäasennossa tai sittentoinen jalka edessä ja toinen jalka takana samalla kun nojaa pesualtaaseen. Hiuksia pestäessä kannattaa vaihdella pesukahvaa kädestä toiseen puolen mukaan jotta ei tarvitse kurotella. Käsivarret on ergonomista pitää itseään vasten.





Föönauksen ergonomia

Kun aloittaa föönaamisen kannattaa tarkistaa että asiakas on sopivala korkeudella jotta ei tarvitse kurotella tai työskennellä kumarassa. Asiakas on silloin sopivalla korkeudella kun voi työskennellä ryhdikkäästi. Kädet kannattaa tässäkin tapauksessa pyrkiä pitämään mahdollisimman lähellä omaa kehoa. Jos kasia joutuu nostamaan nostaminen kannattaa tehdä nostamalla kädet eteen eikä sivulle. Seistessä kannatta pitää paino tasaisesti molemmalla puolella koska jos varaa painoa vain toiselle jalalle toinen puoli kuormittuu enemmän ja esimerkiksi selän välilevyt kuormittuvat epätasaisesti. Föönin kädessä pitämiseen pitää myös kiinnittää huomiota siten ettei ranne olisi vääntyneenä huonoon asentoon. Pistooliote on ihanteellinen ranteelle jotta se ei rasittuisi.





Hiustenleikkauksen ergonomia

Leikatessa on tärkeää huolehtia siitä että asiakas on oikealla korkeudella itseensä nähden. Saksia tulee pidellä siten että käsi on ihanneasennossa jotta ranne ei rasitu. Josleikatessa istuu työntekijätuolissa asennon tulee olla ryhdikäs. Jos tuolissa istuu selkä kumarassa selkä rasittuu. Seistessä paino pitää varata tasaisesti molemmille jaloille.









Hiusten rullauksen ergonomia

Rullatessa lihakset tekevät pitkään staattista työtä mikä rasittaa kehoa helposti jos asento on väärää. Rullatessa pitää seisoa ryhdikkäästi koska rullaamiseen menee niin paljon aikaa että keho joutuisi muuten olemaan huonossa asennossa liian pitkään. Sormien, ranteiden, kyynär- ja olkavarsien sekä hartioiden alueen lihakset kuormittuvat rullauksen aikana joten niiden virheasentoja tulee välttää. Rullatessa kannattaa välillä tarkkailla omaa asentoaan ja asiakasta voi myös pyytää vaikka kallistamaan päätä jotta oma asento pysyy mahdollisimman ergonomisena.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti